El Parc Wesserling- Ecoumuseu Tèxtil està situat al nord-oest de França a la regió d’Alsàcia i ocupa l’antiga fàbrica tèxtil de renom internacional: la Fàbrica Real de Wesserling, fundada en 1762. La seva ubicació fronterera amb Alemanya i Suïssa ha repercutit positivament en el passat i el present del conjunt arquitectònic.

Wesserling. Font: web oficial del Parc de Wesserling.

En 1986 el Consell General de Haut-Rhin es va convertir en el propietari de 17 hectàrees de parc al voltant del castell i es va donar inici al projecte de conservació, divulgació i gestió del patrimoni industrial del parc que avui coneixem.

El Parc Wesserling-Ecomuseu Tèxtil està format per tres espais: el Museu Tèxtil, els jardins i la gran Sala de Calderes.

El Museu Tèxtil Wesserling, va obrir les seves portes en 1996 i està situat en una antiga impremta de taulons que data de 1819. En l’actualitat, l’Ecomuseu Tèxtil Haute-Alsace explica la transformació d’un territori al llarg de la història a través de la seva exposició permanent. En aquesta exposició es realitzen representacions dels antics oficis de la indústria tèxtil mitjançant visites teatralitzades que mostren totes les fases del procés que requereix la producció del cotó estampat.

El Museu Tèxtil organitza a més de forma anual, exposicions temporals relacionades amb la història del Castell o diverses temàtiques amb el nexe comú de l’univers tèxtil.

Museu Tèxtil de Wesserling. Font: Tourisme guebwiller

El segon espai visitable és la Gran Sala de Calderes que és l’antiga central tèrmica, el lloc de producció d’electricitat, vapor i aigua calenta que alimentava tota la planta que conserva tres calderes de carbó. Avui en dia és un espai per a l’expressió artística i exposició dedicada a l’art contemporani en el qual es desenvolupen exposicions de caràcter temporal.

El tercer espai a visitar del Parc Wesserling està format pels 5 jardins que envolten el castell i que el doten d’un entorn privilegiat per les seves atmosferes variades i un patrimoni d’alta qualitat. Aquests jardins estan destinats a l’expressió artística i contemporània dels experts jardiners a més de ser àrees per a descobrir i d’esbarjo per a tot el públic.

Sala de Calderes. Font: Web oficial del Parc Wesserling

Prova d’això són els nombrosos esdeveniments que s’organitzen als jardins com a festivals internacionals o jornades de portes obertes amb activitats d’animació en les nits d’estiu.

La visita al Parc Wesserling és una demostració d’un projecte de recuperació d’antics espais industrials, avui dia convertits en espais patrimonials. Aquest projecte està explicat pel Sr. Francois Tacquard (President de l’Associació Wesserling Textile Park) en la ponència titulada “Why create an European Network of “Beautiful city-factories” in rural areas territorial redevelopment” emmarcada en el Congrés Internacional de Pobles obrers i ciutats fàbrica celebrat a l’octubre de 2018 en el mNACTEC.

 

 


Per a saber-ne més: 

Parc de Wesserling – Ecomusée textile | Visit Alsace

Château de Wesserling | Fondation du patrimoine

Web oficial del Parc de Wesserling