Estratègia de gestió social dels indrets de patrimoni industrial a la regió d’Aysén i la Patagònia xilena

Autors: Jacqueline Boldt Corvalán, Marcelo Becerra Parra

La comunicació presentada al Congrés Internacional de Pobles Obrers i ciutats fàbrica aborda els casos de posada en valor de llocs de patrimoni industrial en l’extrem sud de Xile, en els quals conflueixen diversos actors. Els agents no governamentals son qui atorguen vitalitat a una estratègia de gestió social destinada a la seva reactivació i re significació.

La investigació s’emmarca en el Projecte de Recerca en Ciències Socials i Humanitats: Patrimoni Industrial, formes d’habitar col·lectives. Aportacions per a la seva posada en valor i recuperació integrada.

Es revisa el cas d’assentaments miners en la conca del llac General Carrera i que conflueixen en l’experiència del lloc de patrimoni industrial, Monument Nacional Campament Miner Puerto Cristal, on els seus antics habitants obrers han impulsat processos de re significació de l’indret a través de la celebració d’una festa, una visita anual i la seva articulació entorn d’una organització social comunitària. El cas exposa la tensió proposada per l’espai patrimonial monumentalitzat des de la perspectiva acadèmica i governamental en aquell espai de significat viscut per les persones, que genera coneixement emancipador per a una comunitat que atorga valor i significat entorn del record, des de la valoració de la seva identitat i l’enfortiment del teixit social del territori.

Descarrega’t l’article sencer aquí.

Aquí trobareu la comunicació presentada al Congrés Internacional de Pobles obrers i ciutats fàbrica a l’octubre de 2018: