El molí Fondo comprat per Rafael Torras Juvinyà el 1921. Font: Arxiu Torraspapel

Els veïnats industrials dels Torras, paperers

Autor: Xavier Martí i Ylla

Els Torras venien de la població garrotxina de Sant Joan les Fonts, un dels nuclis paperers de Catalunya. I, encara abans, de l’Anoia i del Vallès. Haurien de transcórrer dos segles fins que no arribessin als municipis de Sarrià de Ter i de Flaçà, ambdós del Gironès, havent passat per Bonmatí.  El 1953 començaren a ocupar-se les primeres 100 cases que formarien el “Grup d’habitatges Paulí Torras”, promogut pels germans Joan i Francesc Torras Hostench. Es van construir en quatre fases i no es van acabar fins a 1961.

Talment com una colònia, aquest veïnat industrial va comptar amb església, escola, economat, estanc, peixateria o barberia, zona esportiva i bar, un local per a cinema i teatre o una residència per als amos o directius. Els veïns han desenvolupat gran quantitat i diversitat d’activitats d’oci sota el paraigua “protector” de l’empresa.

A Flaçà, van bastir una fàbrica les filles de Salvador Torras Domènech, on es van construir 44 habitatges i alguns equipaments. Mentre a Sarrià es construïren cases unifamiliars excepte en tres casos de dos habitatges en el mateix edifici, a Flaçà es construïren edificis de planta baixa i un pis, amb 4 habitatges per edifici.

Descarrega’t l’article sencer aquí

Aquí trobareu la comunicació presentada al Congrés Internacional de Pobles obrers i ciutats fàbrica a l’octubre de 2018: