Barri obrer. Font: www.arija.org

Cristaleria Española a Arija (Burgos). Posada en valor d’una ciutat fàbrica de 1906

Autor: Josu Aramberri

Al nord de Burgos, limitant amb Cantàbria, l’empresa francesa Saint Gobain va instal·lar la seva primera fàbrica a Espanya. Estava dedicada a la producció de vidre pla, tant polit (glace) com imprès. La colònia fabril seguia el model establert per la corporació: una ciutat fàbrica que incloïa, al costat de les naus i edificis industrials, residències i habitatges pels seus treballadors (directius, enginyers, empleats, obrers, i fins i tot jubilats), escoles per a nens i nenes, capella, estació de ferrocarril, caserna de la guàrdia civil, i cooperativa de consum.

Les instal·lacions a Arija de l’empresa Cristalería Española van romandre actives una mica menys de 50 anys, de 1906 a 1952. La producció i els empleats es va traslladar a una nova factoria a Avilés (Astúries).

Altres empreses dedicades a l’extracció de sorra silícia han continuat utilitzant les naus industrials, demolint aquelles construccions que no els eren útils. Però la trama urbana, i els edificis civils de la colònia fabril s’han mantingut gairebé íntegrament. El poblat industrial d’Arija, juntament amb altres instal·lacions similars a Espanya i a Europa, pot servir per a posar en valor i recuperar el model d’urbanisme de la indústria del vidre, recuperant i reutilitzant els seus edificis.

 Descarrega’t l’article sencer aquí.

Aquí trobareu la comunicació presentada al Congrés Internacional de Pobles obrers i ciutats fàbrica a l’octubre de 2018: