Vista aèria de l’estació de Sant Vicenç de Calders i del poblat ferroviari l’any 1929. Font: Institut Cartogràfic de Catalunya.

Colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders. Història d’un barri industrial ferroviari de Catalunya

Autor: Eduard Martínez Hernández

El 24 d’abril de 1887 el poble de Sant Vicenç de Calders, província de Tarragona, aconseguia tenir una important estació d’enllaç de ferrocarril situada en una zona aïllada envoltada de camps i aiguamolls a 3 quilòmetres del nucli urbà. Des d’aquell moment i fins als anys 20, es van construir els habitatges més significatius i històrics de la colònia ferroviària, que han arribat fins als nostres dies. Sis pavellons i tres edificacions: el del Cap d’estació, el del sobreestant i el del Block.

Nou edifici de l’estació de Sant Vicenç de Calders 1941.Font: Arxiu del Museu del Ferrocarril de Catalunya.

Preservar la colònia és un acte de justícia i de memòria històrica per recordar totes les persones que d’alguna manera han estat i estan lligades a l’històric barri ferroviari de Sant Vicenç de Calders. A més, aquesta colònia és part de la història industrial i ferroviària del nostre país.

Descarrega’t l’article sencer aquí

Aquí trobareu la comunicació presentada al Congrés Internacional de Pobles obrers i ciutats fàbrica a l’octubre de 2018: