Ekaterinburg, 1874. Font: Wikipedia

Ciutats fabrils dels Urals: història, paisatge i patrimoni

Autora: Elena Alekseeva

Els Urals és una de les regions industrials de Rússia més desenvolupades, des del segle XVIII, quan més de 180 fàbriques de metall van aparèixer en aquest territori. Eren propietat tant de l’Estat com de particulars.

A la fi del segle XVIII, en aquestes factories, es produïa tot el coure rus i gairebé tot el seu ferro i ferro colat. A més, durant algun temps, Rússia va encapçalar la llista de productors mundials de ferro colat. La historiografia demostra que el metall Ural va servir de base per a la revolució industrial britànica. En el curs dels tres últims segles, més de 300 empreses metal·lúrgiques han crescut als Urals, algunes de les quals encara estan operant en l’actualitat.

S’utilitza la noció de “ciutats de fàbrica” per a descriure als assentaments de treballadors que van aparèixer inicialment en les plantes dels Urals que estan connectats amb la indústria minera. Per a representar l’evolució de les ciutats industrials dels Urals en el temps i l’espai, és necessari considerar els tipus d’assentaments de treballadors, les característiques de la seva organització especial, les característiques del sistema social i les tendències modernes en el desenvolupament d’antics centres metal·lúrgics a més de conèixer alguns exemples de la seva conservació del patrimoni industrial.

Descarrega’t l’article sencer aquí.

Aquí trobareu la ponència presentada al Congrés Internacional de Pobles obrers i ciutats fàbrica a l’octubre de 2018: